top of page

#1 DIALOOGVORMERS


05/07/16-07/07/16, Pastory Gent, 9u30-15u30

Office for Public Play nodigde een groep kinderen (9-12 jaar) uit om de openbare ruimte in de dampoortwijk te verkennen, verbeelden en herdenken in relatie tot kindercultuur en kindvriendelijkheid. ‘Trage wegen' werden gebruikt als concept voor het verkennen van informele manieren van stadsplanning (hoe kinderen spelenderwijs de openbare ruimte toe-eigenen en herdenken) en voor het herdenken van kindvriendelijke ruimte in de stad (trage wegen zijn wegen die niet toegankelijk zijn voor auto's).

Office for Public Play is geïnteresseerd in de positie van kinderen in deze context. Hoe ervaren lokale kinderen hun huidige buurt? (Hoe) willen ze deze veranderen? Hoe kan je een groep lokale kinderen actief betrekken in deze discourse, die een mogelijk bijdrage leveren in processen van besluitvorming?

Tijdens de stapstenen initieerde we een reeks van speelse dialogen binnen de multiculturele groep van kinderen als tussen de kinderen en andere betrokken actoren, zoals hun ouders en lokale beleidsmakers.

In een eerste fase, (her)ontdekten de kinderen hun buurt via een reeks speelactiviteiten en ‘Herrekijkers’ oefeningen.

De publieke ruimte in de buurt (her)ontdekken door speelactiviteiten.

Dit genereerde de 'Koplopers Kaart' met criteria voor kindvriendelijke ruimte in de stad.

In een tweede fase produceerden de kinderen verhalen over imaginaire plaatsen in de stad. Hun verhalen, samen met verhalen over kindvriendelijke plaatsen geschreven door ouders en beleidsmakers, werden verzameld in het ‘Onzichtbare Wegen’ boek.

Deze verhalen werden gebruikt als materiaal om een ​​dialoog te starten met de Schepen Decruynaere, lokale beleidsmaker voor onderwijs, opvoeding en jeugd. De speelse dialoog werd veroorzaakt door een stoelendans en gevormd door middel van rollenspel.

Kinderrechten verbeelden in de publieke ruimte.

Gangmakers verdrag maken met rechten voor kindvriendelijke ruimte.

Een andere dialoog werd gevormd met Schepen Watteeuw, lokale beleidsmaker voor Mobiliteit, waarbij de kinderen hun lijst van te verwerven rechten voor kindvriendelijke ruimte in de stad voorlegde; samen werd er onderhandeld.

bottom of page